Η Δραματοθεραπεία είναι επιστημονική μέθοδος και μορφή ψυχοθεραπείας μέσω της τέχνης. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα δράω – δρω που σημαίνει δράση , ενεργητική μορφή θεραπείας. Είναι αισιόδοξη θεραπεία βοηθά στην κατανόηση και ανακούφιση από κοινωνικά, νοητικά και ψυχολογικά θέματα μέσα από τη θεραπευτική χρήση του συμβολισμού.

Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί την ζωγραφική , την μουσική και τεχνικές θεάτρου. Μέσα από αυτές τις τεχνικές προσεγγίζει το τραύμα του θεραπευόμενου. Αυτός βιώνει το πρόβλημα του/αίτημα του και παίζει την ιστορία του.

Η διάδραση περιλαμβάνει τρία στάδια :

  1. Στάδιο γνωριμίας με οδηγό/δάσκαλο ,
  2. Εκδραμάτωση , παίζει την ιστορία του και
  3. Διάλογος και ανάλυση της ιστορίας που έχει παίξει.

Ό Θεραπευόμενος θα πρέπει να έχει ευελιξία μέσα στους ρόλους , δηλαδή να μπαίνει και να βγαίνει κάθε φορά.

Παίζοντας έναν μυθικό ήρωα/ρόλο μπορεί να προσεγγίσει ο καθένας από εμάς το τραύμα του. Η θεραπευτική αξία και η χρήση της έχουν ρίζες στις αρχαίες θεραπευτικές τελετουργίες και τα θεατρικά δρώμενα διαφόρων πολιτισμών. Η Δραματοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών μεμονωμένα αλλά και στα πλαίσια μιας κοινότητας (νοσοκομεία, φυλακές, ψυχιατρικά πλαίσια, σχολεία κ.α.). Εφαρμόζεται ατομικά και ομαδικά και υπηρετεί σκοπούς πρόληψης και θεραπείας.

Είναι γνωστό ότι το θέατρο αλλά και κάθε μορφή Τέχνης έχουν τη δυνατότητα να δρουν θεραπευτικά και να κινητοποιούν την ορμή προς τη ζωή.  Παράλληλα, η δημιουργικότητα και το παιχνίδι αποτελούν ένα ισχυρό αντίδοτο απέναντι στη μοναξιά και το φόβο. Η δύναμη που μπορούμε να αντλήσουμε από τα δημιουργικά κομμάτια του εαυτού μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, μπορεί και να μας εκπλήξει.

Έργαστήριο Δραματοθεραπείας

«Πλάθοντας μια ιστορία»

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας αφηγούμαστε ιστορίες για να συνδεθούμε, να κατανοήσουμε και να νοηματοδοτήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Οι ιστορίες μας είναι αυτές που φτιάχνουν κομμάτι-κομμάτι τη δική μας προσωπική πορεία. Τις λέμε ψιθυριστά ή φωναχτά, τις λέμε σε επανάληψη ή μόνο μια φορά και είναι αυτές που έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τον κόσμο μας. Τι ιστορίες έχουμε άραγε να αφηγηθούμε και ποιες είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε μια δημιουργική πορεία;

Σας καλούμε να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε αλλά και να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας με τρόπο δημιουργικό.

Μια σκηνή με νέες ιστορίες , σε αυτό το εργαστήριο δραματοθεραπείας, όπου θα χρησιμοποιήσουμε την έννοια της μεταφοράς και τα σύμβολα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να εξοικειωθούμε, να φτιάξουμε τις ιστορίες μας, να τις μοιραστούμε και να αντλήσουμε δύναμη από αυτές.

Γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Alida Gersie, γνωστή δραματοθεραπεύτρια και από τις πρώτες που δούλεψαν εντατικά με τις ιστορίες στην δραματοθεραπεία: «Κάθε φορά που λέμε μια ιστορία συνεχίζουμε την πορεία δημιουργίας του κόσμου…»!

Σε αυτό διαδικτυακό εργαστήριο λοιπόν:

  • θα αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας,
  • θα φτιάξουμε εικόνες και ιστορίες, ήχους και μελωδίες,
  • θα εστιάσουμε στην αφήγηση και επεξεργασία ενός αγαπημένου παραμυθιού /ιστορίας
  • και θα ακολουθήσουμε τον ήρωά μας στο ταξίδι του…

Οι τεχνικές της δραματοθεραπείας θα οδηγήσουν δημιουργικά όλη αυτή την πορεία με στόχο να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε μέσα από την Τέχνη αναζητώντας τα εφόδια για να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας.

Συντονίστρια:

Μπούρα Έφη : Κλινική Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια (Pg.Dipl.),

Ηθοποιός playback,Performer,εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά & εφήβους.