Η Μουσικοθεραπεία ανήκει στις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης· δεν αποτελεί εναλλακτική θεραπεία, αλλά συμπληρωματική ή κύρια. Είναι ένα οργανωμένο επάγγελμα υγείας, στο οποίο πραγματοποιείται η κλινική χρήση της μουσικής στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι που αφορούν σωματικές, ψυχικές, γνωστικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές ανάγκες του ανθρώπου. (AMTA)

Ως επιστήμη, διαπροσωπική σχέση και τέχνη, η μουσικοθεραπεία λειτουργεί ως τριμελής οικογένεια (πατέρας-μητέρα-παιδί) που φροντίζει το εσωτερικό «μουσικό παιδί» (Nordoff & Robbins, 2007) και απευθύνεται σε δομικά στοιχεία του ψυχισμού και της ύπαρξης.

Ως επιστήμη, η μουσικοθεραπεία, μοιάζει με έναν πατέρα, ο οποίος θέτει το πλαίσιο, τους νόμους και τα όρια. Ο νόμος βέβαια είναι από μόνος του «σκληρός». Για τον λόγο αυτό ως διαπροσωπική σχέση, παρέχει τη ζεστή αγκαλιά μιας μητέρας, η οποία βοηθά το παιδί να δεχτεί τον νόμο. Η τέχνη, στην προκειμένη περίπτωση η μουσική, θα μπορούσε να θεωρηθεί το δημιουργικό παιδί, με εφευρετικότητα, αυθορμητισμό και απεριόριστες δυνατότητες λεκτικής και μη λεκτικής έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργικής συνύπαρξης. (Μουσικοθεραπεία: Ο Τρίτος Δρόμος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, 2015)

ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα θετικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας αφορούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης υγείας και εμπειρίας. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη της, όπως έχουν τεκμηριωθεί μέσα από την επιστημονική έρευνα:

Σε σωματικό επίπεδο η μουσικοθεραπεία έχει θετική επίδραση: στον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή, την αντίληψη του πόνου, τη λειτουργία των πνευμόνων, τη διέγερση και την πλαστικότητα του εγκεφάλου.

Σε ψυχικό επίπεδο έχει θετική επίδραση στην έκφραση των συναισθημάτων, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην αύξηση της συγκέντρωσης, στην κατάθλιψη, στο άγχος, στην ψύχωση.

Σε κοινωνικό επίπεδο έχει θετική επίδραση: στην κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μη λεκτική απικοινωνία, την κοινωνική – συναισθηματική αμοιβαιότητα, την κοινωνική προσαρμογή, τη σχέση γονέα – παιδιού.

Σε πνευματικό – υπαρξιακό επίπεδο η μουσικοθεραπεία επιδρά θετικά στην ποιότητα ζωής, την ελπίδα και την πνευματικότητα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να προάγουν τη σωματική, την πνευματική και την ψυχική τους υγεία. Απευθύνεται σε όλο το ηλιακό φάσμα, από τη στιγμή που το βρέφος βρίσκεται στην ασφάλεια το πλακούντα της μητέρας, μέχρι και σε ανθρώπους που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.

Απευθύνεται σε εγκύους, βρέφη, νήπια, παιδιά, έφηβους, ενήλικες που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, προβλημάτων κι ασθενειών, όπως: πρόωρη γέννηση, σωματική αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικό τραύμα, ογκολογικές ασθένειες, οξύ και χρόνιο πόνο, μακρόχρονη νοσηλεία και χρόνιες ασθένειες, προβλήματα ψυχικής υγείας, άνοια, γηριατρικές παθήσεις, τοκετό, πένθος, εξαρτήσεις, κοινωνική απομόνωση, ψυχικό τραύμα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:

Για τη συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις. Η διαδραστική θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην αυθόρμητη παραγωγή μουσικής μέσω των μουσικών οργάνων, της φωνής και του σώματος.

Κάθε συνεδρία είναι κατάλληλα σχεδιασμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου ή της ομάδας. Οι μουσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ποικιλία τεχνικών, σύμφωνα με τα διάφορα θεωρητικά μοντέλα κια την εξειδίκευσή τους.

Μια συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει μουσικό αυτοσχεδιασμό, ακρόαση, σύνθεση, τραγούδι, ανάλυση στίχων, δημιουργία τραγουδιών, μουσική και φαντασία. (WFMT)